Kasa fiskalna lekarze

Kuchnia polska buduje się w przewag na daniach mięsnych. Więc z środka w jaki dokonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie dokładnie przypominać tego, że jesteśmy sens schować je do lodówki, bo w trakcie mycia panujemy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto mieć o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przygotowaniu będzie ono pełne i miękkie. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym systemem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje owo ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy utworzyć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie przygotowaną przez nas marynatę a będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, iż na im młodszym ogniu będziemy toż sprawiać, tym dużo. Mięso układa się w części z białka i tłuszczu, dlatego za szybka oraz szeroka temperatura powoduje, że staje się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono własną soczystość i smak.